תיבת טקסט: התכנים המופיעים באתר אינם באים להחליף יעוץ וטיפול הניתנים על ידי רופאים ו\או מטפלים ברפואה משלימה. כל הזכויות שמורות לדנה זליצקי ©

מתכוני ממרחים

תיבת טקסט:  ממרח חומוס 
חומוס, המאכל הלאומי שלנו שייך למשפחת הקטניות. 
גרגירי החומוס מכילים חלבונים, פחמימות, סיבים, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים: ברזל, סידן, מגנזיום ואשלגן.
אחוז השומן בגרגרים עצמם נמוך אך בממרח חומוס ובייחוד בממרחים התעשייתיים כמות השומן גבוהה מאוד (בנוסף לחומרים המשמרים כמובן) ולכן מומלץ וכדאי להכין חומוס ביתי בבית.
הכנת גרגרי חומוס מבושלים:
הכנת גרגרי חומוס מבושלים ורכים דורשת השריית החומוס למשך הלילה ולאחר מכן לבשלו במים כ4 שעות עד שהגרגרים רכים וניתן למעוך את הגרגר עם אצבעות הידיים. במידת הצורך יש להוסיף מים לבישול.
כאן אתם נאנחים, כי פה טמון הקושי העיקרי בהכנת חומוס בד"כ מפאת חוסר זמן \רצון להתעסק עם זה במטבח.

אז מה עושים?
אופציה  1:  הדרך הארוכה יותר
# בוחרים יום אחד פנוי שיוקדש לנושא. לדוגמא, השריית הגרגרים בחמישי בערב עד למחרת בבוקר ובשישי מבשלים.
#  בוחרים מראש כמות גדולה ולאחר הבישול , מקפיאים חלק מהכמות. לפעם הבאה שתרצו להכין ממרח חומוס, כבר יהיו לכם  גרגירים מוכנים שרק צריכים לעבור הפשרה.
אופציה 2: הדרך הקצרה יותר
# עבור מי שרוצה לקצר תהליכים עוד יותר, ניתן להשתמש בגרגירי חומוס מוקפאים קנויים ולבשלם עם מים וקצת כמון לפי הוראות היצרן (אמור להיות כרבע שעה בערך).
חומרים:
4 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
9 כפות טחינה גולמית
1-2 כפיות מלח לפי הטעם
קצת פלפל שחור לפי הטעם
4-5 שיני שום כתושות
6-7 כפות מיץ לימון
מעט כמון עד חצי כפית (טעמו מאוד דומיננטי ולכן להזהר בכמויות)
1-2 כוסות מים לפי הצורך
4 כפות שמן זית

אופן ההכנה:
במעבד מזון מערבבים:  גרגרי חומוס מבושלים, טחינה גולמית, מלח, פלפל, שום, מיץ לימון, קצת כמון וכוס מים
מעבדים את הכול עד לקבלת מרקם הומוגני. ניתן להוסיף עוד קצת מים בהדרגה אך לא יותר מעוד כוס מים אחת נוספת עד קבלת מרקם הומגני רצוי. (יש כאלה שאוהבים יותר סמיך ויש כאלה שאוהבים יותר דליל).
מוסיפים שמן זית, טועמים ומתקנים תיבול כל אחד לפי טעמו האישי (יותר או פחות לימון, שום, מלח, פלפל).
הגשה:
# מסדרים בצלחת ומוזגים מלמעלה שמן זית ומפזרים פטרוזיליה קצוצה וקצת חריף למי שאוהב.
# מגישים עם לחם או פיתה מחיטה מלאה
# ניתן לשמור קצת גרגירים מבושלים ולשים במרכז הצלחת לקישוט ולטעם נוסף.
תיבת טקסט: שאלת המליון דולר מה אפשר למרוח על הלחם? איך אפשר לעשות סנדויץ‘ טעים ובריא שניתן לקחת בתיק ללימודים ולעבודה?
טיפים להכנת סנדוויץ‘ בריא מזין וטעים:
סוג הלחם- עדיפות ללחמים בעלי אינדקס גליקמי נמוך כמו: לחם פומפרניקל, לחם שיפון , לחם כוסמין.
במידה ואין רגישות לחיטה, ניתן לאכול לחם מבוסס חיטה. כאשר ישנה עדיפות ללחם מחיטה מלאה מחיטה לבנה  המכיל סיבים תזונתיים (למעט פתולוגיות מסוימות ).
בחירת ממרח- מומלץ להימנע משימוש בממרחים המתועשים ולהכין ממרח ביתי.
במידה ואתם כבר כן קונים ממרחים מוכנים, שימו לב לרכיבים והשתדלו לבחור ממרח שהוא ”הרע במיעוטו“ עם כמה שפחות חומרים משמרים ואחוז שומן נמוך. לדוגמא ניתן לרכוש גבינות 5% (עדיפות לגבינות עיזים, כבשים ובאפלו) ובאגף המתוקים ניתן לרכוש מספר ריבות ללא סוכר טעימות ומתוקות . 
בפינה זו תמצאו מגוון רעיונות לממרחים אותם ניתן מראש ולא בבוקר כשממהרים.
ממרחים אלו ניתנים לשמירה בקירור עד שבוע מזמן ההכנה.
לא לשכוח להוסיף לכל סנדוויץ‘ קצת ירקות כמו: מלפפון, עגבניות, עלה חסה, עלי בייבי, נבטים ועוד.
ירקות אלו יעשירו הן את הטעם והן את היתרונות התזונתיים שבו.
בתאבון!
תיבת טקסט: מתכוני ממרחים:



      
תיבת טקסט: ממרח לאבנה
גם סידן וגם פרוביוטיקה (חידקים טובים). מומלץ לאכול בשילוב עם לחם\פיתה מקמח מלא
חומרים:
2 ליטר יוגורט ביו
1 כפית מלח
בד כותנה או חיתול
שמן זית
זעתר
אופן ההכנה:
שופכים את היוגורט לבד כותנה\ חיתול ומניחים במסננת מעל קערה.
משאירים את הקערה עם המסננת בחוץ למשך כ– 6 שעות, כדי לאפשר לנוזלים לצאת.
לאחר מכן, מכניסים למקרר למשך הלילה.
בבוקר, רואים כי יצאו נוזלים נוספים והלבנה מוכנה.
(ניתן להשאיר את הלבנה עוד להוצאת נוזלים נוספים. רק קחו בחשבון שככל שיצאו יותר נוזלים, ריכוז השומן בלבנה ילך ויגדל...)
מעבירים את הלבנה מהחיתול\בד כותנה לצנצנת, מוסיפים שמן זית וזעתר 
ומגישים בצלחת לצד לחם\פיתה מקמח מלא לניגוב.
תיבת טקסט: ממרח טחינה
הכנת טחינה הייתה אחת מהמומחיות שלי כילדה בבית. נהניתי להכין ולעזור  בהכנת הארוחה וכולם זכו להנות מממרח טעים וטרי.
ממרח הטחינה הינו קל להכנה ללא חומרי שימור המהוה מקור טוב לסידן. 
ניתן לעשותו דליל יותר (להוסיף קצת מים) והוא ישמש כרוטב לסלט 
חומרים:
כ 4-5 כפות טחינה גולמית משומשום מלא\ חמאת שומשום מלא
מיץ מחצי לימון
כשליש כוס מים
שן שום כתוש- למי שאוהב
עלי פטרוזיליה שטופים היטב
קצת מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
בקערה מערבבים את הטחינה הגולמית עם מיץ הלימון.
מוסיפים כחצי מכמות המים ושוב מערבבים.
מוסיפים מעט מלח לפי הטעם.
מוסיפים בהדרגה את כמות המים שנשארה עד לקבלת מרקם שאתם אוהבים. 
יש כאלה שאוהבים אותה יותר סמיכה ויש כאלה שאוהבים אותה יותר דלילה.
חשוב גם להתאים את המרקם ליעד שלשמו אתם מכינים את הטחינה: כהוספה לרוטב לסלט עדיף מרקם דליל יותר, וכממרח ללחם\פיתה עדיף מרקם סמיך יותר.
במידה וטעיתם, לא נורא. אפשר להוסיף טחינה גולמית עד לקבלת הטעם והמרקם הרצוי.
למי שאוהב שום, ניתן להוסיף 2\1– 1 שן שום כתושה
להעביר לצלחת הגשה ולעטר בעלי פטרוזיליה.
תיבת טקסט: ממרח טחינה מתוק
ממרח מתוק קל להכנה ללא חומרי שימור המהוה מקור טוב לסידן.
מעולה למריחה על גבי פרוסת לחם מקמח מלא .
מערבבים בקערה קטנה:
	טחינה גולמית משומשום מלא\ חמאת שומשום מלא
	סילאן תמרים או דבש מאיכות טובה
טועמים ומוסיפים לפי הטעם. (הטעם מזכיר חלבה)
לאוהבי ההרפתקאות שבינכם:
ניתן להוסיף חתיכה קטנה של גבינת עיזים לקבלת סנדויץ' עם מרקם מיוחד של טעמים
תיבת טקסט: ממרח עדשים ירוקות
עדשים שייכות לקבוצת הקטניות ומכילות פחמימות, חלבונים, סיבים וברזל.
מומלץ כשמסיימים להכין אותו והוא חם, לאכול אותו כתחליף לפירה תפוחי האדמה הקלאסי לצד ירקות, ומה שנשאר ניתן לשמור בקירור עד יומים ולמרוח אותו על סנדוויץ'.
חומרים:
1 כוס עדשים ירוקות
2-3\1 2 כוסות מים
קצת כמון ( עד חצי כפית)
4 בצלים קצוצים דק
כף שמן זית
קצת מלח
קצת פלפל שחור
2 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
2 עגבניות קצוצות לקוביות
1 שן שום כתוש

אופן ההכנה:
להשרות את העדשים במים חמים למשך שעה.
לשטוף את העדשים ולבשלם עם המים וקצת כמון כשעה בערך. העדשים צריכות להיות רכות.
להקפיץ מספר דקות את הבצלים עד שיתרככו קצת עם קצת שמן זית 
להוסיף את העגבניות וכשמינית כמון או חוויג‘ ולהקפיץ מספר דקות.
להוסיף את העדשים המבושלות ולערבב מספר דקות ולהוריד מהאש.
לשמור כחצי כוס ממי הבישול.
שמים במעבד מזון את תכולת הסיר (העדשים עם הבצל), מוסיפים שום, פטרוזיליה, פלפל שחור ומלח לפי הטעם.
מערבבים עד לקבלת מרקם הומוגני וחלק. ניתן להוסיף קצת מי בישול בעת הצורך עד חצי כוס.
טועמים ומשפרים תיבול לפי טעמכם האישי.
ניתן לשמור בקירור כיומיים.
תיבת טקסט: ממרח טופו ועשבי תיבול 
הטופו מופק מפולי סויה ומכיל כמות גבוהה של חלבונים וסידן.
הוא מעולה כתחליף למי שלא אוכל בשר וניתן להשתמש בו כממרח לסנדוויצים.
ניתן לקנות ממרחים מוכנים אך המלצתי היא להכין לבד.
ההכנה של ממרח היא כמספר דקות ואתם יכולים להוסיף מרכיבים שאתם אוהבים ובכך להפכו לממרח הרבה יותר טעים וטרי.
חומרים:
1 גוש טופו (בערך כ250-300 גרם) עדיפות לסויה שלא מהונדסת גנטית (כתוב על גבי האריזה)
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1- 2\1 כפית כורכום
1 כפית מלח
כ 6 ענפים של עשבי תיבול לפי טעמכם: פטרוזיליה, בזיליקום, כוסברה, שמיר
1 שן שום
6-8 עגבניות מיובשות- לא חובה

אופן ההכנה:
ניתן להוסיף מוצרים לפי טעמכם כמו זיתים ירוקים, עגבניות מיובשות, קצת טחינה גולמית ועוד לפי ועמכם האישי.
מערבבים את כל החומרים במעבד מזון\ מוט בלנדר עם קצת מים עד לקבלת ממרח במרקם חלק והומוגני.
במידת הצורך ניתן להוסיף עוד מים עד לקבלת המרקם הרצוי
תיבת טקסט: חברים של עדשים

ממרח לאבנה

ממרח טחינה מתוק

ממרח טחינה

ממרח חומוס

ממרח עדשים ירוקות

ממרח טופו ועשבי תיבול

ממרח פסטו

ממרח זיתים

ממרח שעועית לבנה

חמאת גהי